fbpx

CASE | FIETSENHANDEL DE ROTONDE

Historiek familiebedrijf

Fietsenhandel De Rotonde gaat reeds terug vanaf 1897, toen opgericht als “Velo’s De Vos”. Het werd steeds van vader op zoon verder gezet.

Toen Luc en Mario hun intrede deden in de familiezaak, had vader Guy de dorpswinkel naast de kerk ingeruild voor een groter gelegen pand met parkeerruimte aan een belangrijke invalsweg. Sedertdien heet de zaak ‘Fietsenhandel De Rotonde’.

Toen de mogelijkheid zich voordeed om een fietswinkel met herstelplaats over te nemen dichtbij een studentenbuurt heeft Guy geen minuut getwijfeld. Door te investeren in een tweede locatie had hij er voor gezorgd dat beide zonen hun boterham met de zaak zouden kunnen verdienen.

En zo is het ook gelopen. Alleen, Luc en Mario stonden er veel te snel alleen voor. Door een noodlottig ongeval kwamen hun ouders vroegtijdig om het leven. Op 19-jarige leeftijd moesten ze kiezen om verder te studeren of voor de zaak kiezen. Ze kozen beiden voor het laatste.

Sinds enkele jaren werkt Mathias, de zoon van Luc, samen met oom Mario in de familiale onderneming.

C.G. TOTEM case familiebedrijf De Rotonde

Uitdaging van de familiale onderneming

Mathias is gefrustreerd omdat hij geen kansen krijgt van zijn oom. Volgens hem kan hij nooit iets goed doen. Hij dreigt uit de zaak te stappen als zijn oom niet anders wil gaan werken. Mario stelt voor om het advies in te winnen van een extern adviseur in de hoop dat alles bekoelt. Mathias is namelijk de enige hoop om de zaak binnen de familie te houden omdat hij zelf geen kinderen heeft.

Aanpak

Tijdens het gesprek met Mathias komt enkel frustratie naar boven. Nochtans had hij vroeger een heel goede relatie met zijn oom. Hij behandelde hem alsof hij zijn eigen kind was. Zo close waren ze.

In het gesprek met oom Mario is er alleen maar lof voor het werk van Mathias. Hij sleutelt als de beste aan de fietsen. Hij weet klanten meer te laten uitgeven dan ze gepland hadden. En steeds verlaten ze de winkel met een goed gevoel.

Toen Luc, de vader van Mathias, is overleden, is het volgens Mathias fout beginnen lopen. Het overlijden van Luc bleek een taboe om over te praten ondanks aandringen.

In deze zijn er maar drie mogelijkheden:

  1. Jullie vinden een manier om samen te werken;
  2. Jullie doen beiden niets en blijven gefrustreerd rondlopen;
  3. De ene koopt de ander uit of de zaak wordt verkocht.

Beiden zouden in eerste instantie voor optie 1 kiezen, maar zonder andere professionele hulp zou het uitmonden in optie 3. Daar zou uiteindelijk geen van beiden gelukkiger van worden.

Optie 4 was de enige mogelijke andere weg. De familievergadering zou niet zonder traantjes verlopen.

Implementatie

Zowel Mario als Mathias zijn in therapie gegaan. Geen van beiden had het verlies van Luc verwerkt. Mario had schrik om na Luc en zijn ouders ook nog eens Mathias te verliezen. De enige dierbare persoon die er nog overbleef in de familie. Onbewust sloot hij Mathias van zich af.

Na de familievergadering waar het onbespreekbare bespreekbaar werd gemaakt, verliep de samenwerking op het werk onmiddellijk veel beter. Momenteel werken ze samen aan een business plan om ook bakfietsen en elektrische steps op te nemen in het gamma.