DE ZORGOVEREENKOMST OF ZORGMANDAAT

LAAT DE CONTINUÏTEIT VAN JE BEDRIJF NIET AAN HET LOT OVER

zorgovereenkomst

Wie gaat de geldzaken van je onderneming beheren wanneer u daar zelf niet meer toe in staat bent?

“Ik ben nog jong.”, “Ik heb nog genoeg tijd om dat te regelen.” of “Dat is iets voor mijn ouders.”, zijn veelvoorkomende antwoorden wanneer deze vraag wordt gesteld. Spontaan denkt men  aan Alzheimer, Parkinson of dementie. Toch niet iets waar je als prille dertiger met een eigen zaak van wakker ligt. Maar toch!

Een plan B moet je als ondernemer altijd hebben. Je wilt niet dat je nabestaanden of je zakenpartners wakker liggen van jouw zaak op een moment dat jij in de onmogelijkheid bent om zelf beslissingen te nemen.

Op een ongeval staat geen leeftijd. Kom je in een coma terecht of wordt je verstandelijk beperkt dan treden wettelijk gezien een aantal zaken in voege. Gewone bankvolmachten komen bijvoorbeeld te vervallen. Wanneer je geen zorgovereenkomst hebt afgesloten, zal de vrederechter een bewindvoerder voor het beheer van je geldzaken dienen aan te stellen. Om zelf nog enige invloed te hebben, stel ze best vooraf een zorgovereenkomst op.

Met de zorgovereenkomst heb je zelf in handen wie jouw belangen bewaakt in tijdens waarin je wilsonbekwaam bent.

Wat is een zorgovereenkomst of zorgmandaat?

Een zorgovereenkomst is een document waarin je zelf naar vrije keuze een persoon aanduidt om in jouw plaats te handelen op een moment wanneer jij dat zelf niet meer kunt. Hierin kan je vermelden wie wat kan doen in jouw belang. Zo kan je bijvoorbeeld je levenspartner of kinderen beslissingsbevoegdheid geven om handelingen te stellen gerelateerd aan je privévermogen en kan je jouw zakenpartner de belangen van je bedrijf laten beheren.

Niet alleen in het kader van gewone vermogensplanning zoals bankbetalingen, aan- en verkoop van aandelen, belastingoptimalisatie, huren en verhuren van vastgoed kunnen ook regelingen getroffen worden in het kader van successieplanning en huwelijkscontract. Het voordeel van een zorgovereenkomst is dat je zelf bepaalde zaken vooraf kunt vastleggen zodat wordt uitgevoerd wat jij precies wilt. Zo kan je er toch voor zorgen dat de overdracht of overgang van je onderneming kunnen geregeld worden zoals jij dit in gedachten hebt.

Je kan trouwens ten allen tijde de zorgovereenkomst wijzigen – zolang je wilsbekwaam bent uiteraard.

Even belangrijk als een goede verzekering

Cru gezegd: het zitten wachten op jouw dood vooraleer men de vrijheid krijgt om zonder een bewindvoerder beslissingen te nemen die belangrijk zijn voor het bedrijf is niet iets waar je je nabestaanden wilt mee opzadelen. Wanneer jij nog 40 jaar leeft nadat je wilsonbekwaam bent geworden, zal men beknot worden en zo lang moeten samenwerken met een bewindvoerder. Voor uitvoering van sommige beslissingen zal je familie of vennoot zelfs eerst via de vrederechter dienen te passeren.

Bijna gratis!

Je kan zelf een zorgovereenkomst opmaken. Opdat die kan afgedwongen worden, dient deze geregistreerd te worden in het Centraal Register van Lastgevingsovereenkomsten. Voor ongeveer 20 Euro ben je ermee vanaf. De meesten passeren kiezen echter om dit via de notaris te regelen. Dan zal de kost tussen de 250 à 500 euro bedragen maar heb je er uiteraard ook het professioneel advies bijgekregen.

Meer informatie?

Op de website van de Gezinsbond vind je een modeltekst en een uitgebreide brochure van de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat.

De zorgovereenkomst: middel om controle te houden over jouw bedrijf wanneer het noodlot toeslaat
Getagd op: